Vieraat tekevät juhlan -Susanna

Vieraat tekevät juhlan -Susanna

Vieraat tekevät juhlan

Jokainen hääpari on joutunut pohtimaan tätä kysymystä: Ketä häihimme kutsutaan? Kutsutaanko molempien kaikki serkut, vaikka toisella olisi 20 serkkua ja toisella yksi. Entä se kaukainen täti Kanadassa, jonka olet tavannut viimeksi hänen omissa häissään, kun olit viisivuotias? Saako jokainen vieras tuoda avecin? Jopa viisitoistavuotias serkkusi, joka on seurustellut kaksi viikkoa kutsujen lähettämisen aikaan. Jos avecin saavat tuoda vain vakiintuneet parit, entä puolison työkaveri, joka on ollut naimisissa kymmenen vuotta, mutta jota kumpikaan teistä ei ole tavannut?

Jos puolison kanssa onnistutte pääsemään yhteisymmärrykseen, niin ei vieraslista vielä silloin valmis ole. Sillä jotta tämä ei olisi liian helppoa jokaisella on tähän mielipide hääparin itsensä lisäksi. Niitä järkkymättömiä mielipiteitä riittää, että et voi jättää kaukaista Kanadan tätiäsi kutsumatta häihisi, etkö muista kuinka tanssit Macarenaa hänen häissään, kun olit viisi. Meillä on sinusta kuvakin tätisi kanssa. Jos kutsuisi jokaisen ihmisen, kenen kanssa on kuva, häistä tulisi muuten isot.

Häiden koko totta kai jo asettaa ison rajoituksen, kuinka monta vierasta on edes mahdollista kutsua. Kuinka monta ihmistä mahtuu juhlatilaan ja minkälainen budjetti häitä varten on. Kannattaa kuitenkin aina lopulta muistaa teidän häät, teidän päätös.

Mutta ei se päätös helppo ole, tänä vuonna nykyinen poikkeustilanne on vielä entisestään vaikeuttanut asiaan, koska kukaan ei voi olla varma minkälaiset kokoontumisrajoitukset ovat häiden aikaan. Teimme joskus heti hääsuunnittelun alettua alustavan vieraslistan ja sen tekeminen oli helppoa. Tuntui, että tässä ei ole mitään ongelmaa. Mitä lähemmäksi häät ovat tulleet ja kutsujen lähettäminen ajankohtaisemmaksi, sitä on pohtinut yhä enemmän ketä ovat ne ihmiset, joiden kanssa haluaa juhlia yhtä elämän tärkeintä päivää. Monesti neuvotaan miettimään, kenen kanssa on ollut viimeisen vuoden aikana tekemisissä. Erityisesti viime vuonna tämä on aika huono neuvo, kun ihmisiä on tavannut kasvokkain vähemmän kuin ikinä. Me käänsimme koko neuvon päälaelleen. Keitä ovat ne ihmiset keiden kanssa me haluaisimme olla tekemisissä myös tulevaisuudessa? Keiden kanssa me haluamme viettää hääpäivämme? Sillä onhan jaettu ilo paras ilo.

Kun asiaa on pohtinut, niin meillä on elämässämme aika hienoja ihmisiä, joiden kanssa on upeita muistoja ja toivon, että niitä tulee myös tulevaisuudessa. Jokaista puolison kutsumaa henkilöä ei aina tunne yhtä hyvin, mutta niin sitä voi luoda uusia yhteisiä muistoja. Olen kyllä sitä mieltä, että pitäisi pyrkiä tapaamaan jokainen vieras myös puolison puolelta ennen häitä, koska onhan se mukavaa, että tiedät nimet ja kasvot häissä. 

Vaikka täytyy myöntää, että kyllä pari kertaa on tullut mieleen vieraslistaa suunniteltaessa, että helpommallakin olisi voinut päästä. Kahdenkeskinen vihkitilaisuus vain todistajien läsnä ollessa olisi huomattavasti yksinkertaisempi ja keskittyisi todella siihen miksi naimisiin mennään: kahden ihmisen välisen rakkauden vuoksi.  Kuitenkin meille vieraat tekevät juhlan, se että saamme nauttia juhlista ja jakaa tärkeimmän hetkemme lähimpien ihmisten kanssa merkitsee meille erittäin paljon. Tiedän myös, että näitä juhlia odottaa myös moni vieraistamme, joten se on tärkeää useille ihmisille. 

Minun neuvoni siis on, että muistakaa, vieraslista on teidän päätöksenne, mutta miettikää, keiden kanssa haluatte jakaa tärkeän päivänne ja viettää upeita hetkiä myös tulevaisuudessa.

 

Kesän 2021 morsian – Juhlasuunnittelua rakastava, yksityiskohtiin ja visuaalisuuteen panostava. Maalaisromanttisten ja rentojen häiden suunnittelua kesälle 2021.

Kuvat Katihanna Heikkinen ja Susanna