Asusteet häissä - Vieraskirjoittajana Stina

Asusteet häissä - Vieraskirjoittajana Stina

Häiden suunnitteluun kuuluu monta valintaa mutta yksi hauskimmista suunnittelun aiheista on varmasti asusteiden valinta. Asusteilla on helppoa tuoda persoonallisuutta hääpukeutumiseen ja monet häissä käytettävistä asusteista sopivat myös käytettäväksi muissa juhlallisuuksissa hääpäivän jälkeen.  Kun mietit asusteita hääpäivälle, ota huomioon ainakin nämä;

Solmiot ja rusetit

Solmiot ja rusetit ovat ehkä näkyvin asuste sulhasen pukeutumisessa.

Valitseeko häihin solmion vai rusetin riippuu pitkälti puvusta ja häiden etiketistä. Smokin kanssa käytetään aina mustaa kaularusettia. Rusetti voi myöskin olla piristävä lisä rennomman pukukoodin häihin.

 


Turvallisinta on valita yksivärinen rusetti, esimerkiksi himmeän metallinsävyisenä. Boheemia tunnelmaa kaipaava voi valita viime aikoina yleistyneen leikkisän mutta siistin, puusta tehdyn kaularusetin.

Juhlapukeutumisessa kuuluu perinteisesti valita hopea- tai samppanjanvärinen solmio, mutta sävyn voi myöskin valita häiden teemaväriin sopivaksi. Kuviointi muuttaa solmion helposti arkisen näköiseksi, joten jos haluaa valita kuvioidun solmion kannattaa pitäytyä pienikuvioisissa ja hienovaraisissa printeissä ja valita laadukasta materiaalia olevan solmion.

Sulhasen pukeutuminen häissä

 

Sekä solmion ja rusetin solmimisen kannattaa opetella ajoissa ennen hääpäivää, jotta taitaa siistin solmun suurena päivänään.

 

Kukkaviehe tai taskuliina

Kukkaviehe on suosittu sulhasten asuste häissä.  Kukkavieheeseen valitaan usein samoja kukkia, kuin mitä esiintyy morsiamen kukkakimpussa. Jos puvussa käytetään kukkaviehettä, taskuliinaa ei pidä käyttää, etiketin mukaan.

 Tavallisen kukkavieheen sijasta voidaan myöskin käyttää, samalle kohdalle kiinnitettävää rintaneulaa, joka voidaan, vaikka valita sopimaan yhteen morsiamen kampauskorujen kanssa.

Jos puvun kanssa valitaan taskuliina, siinä kannattaa suosia samoja sääntöjä, kuin solmion tai rusetinkin valinnassa. Taskuliinan tai solmion ei kuitenkaan ole pakko olla samaa väriä tai materiaalia solmion kanssa. Pellava on suosittu materiaali taskuliinoille ja värin voi vaikkapa poimia morsiamen hääkimpusta.


Olkaimet

Puvunhousujen kanssa tulee käyttää, joko kapeaa hienovaraista vyötä tai olkaimia. Jos häihin valitse vyön, isoja solkia tulisi välttää - yksivärinen nahkavyö on usein tyylikkäin valinta puvunhousujen kanssa.

sulhasen pukeutuminen häissä

Jos häihin valitsee olkaimet, perinteisissä häissä kannattaa pitäytyä yksivärisissä mustissa tai valkoisissa olkaimissa, mutta rennoimmissa häissä muunvärisillä olkaimilla voidaan luoda mielenkiintoista kontrastia. Olkaimien mallien valintaa kannattaa harkita erityisen tarkasti, jos kyseessä on lämpimät kesähäät, jossa on todennäköistä, että puvuntakki riisutaan jossain vaiheessa, näin paljastaen olkaimet.


Hääkengät

Kengät ovat morsiamen tapauksessa yleensä visusti piilossa häämekon helman alla, mutta sulhasen tapauksessa todella näkyvässä osassa. Kenkiin kannattaa panostaa, sillä ne ovat ensinnäkin jalassa koko päivän, joten ovat mukavuuden ja viihtymisen kannalta ratkaisevassa roolissa.

Lisäksi kengät kannattaa aina valita sopimaan yhteen muun pukeutumisen ja häiden tunnelman kanssa, sillä liian rennot kengät voivat saadaan laadukkaankin pukukokonaisuuden näyttämään halvalta. Kolmas syy panostaa kenkiin on se, että niitä on helppoa käyttää myös häiden jälkeen, joten vaikka niihin sijoittaisikin ne yleensä maksavat itsensä käyttökerroissa takaisin.


Laadukkaat mustat, mattanahkaiset pukukengät ovat varma valinta sulhaselle. Morsiamet taas valitsevat usein matalakorkoisemmat vaihtokengät itse seremonian jälkeisiin juhliin, mikäli käytössä on todella korkeat korot.

 Vaikka kengät ovatkin suuremman osan ajasta piilossa mekon alla, kannattaa kuitenkin ottaa huomioon kenkien vaikutus ryhtiin ja yleiseen olemukseen. 

Ja koska kengät kuitenkin näkyvät aina välillä, ei vaalean häämekon alle kannata valita ainakaan liian tummaa väriä olevat kengät tai kokonaisuudesta arkisen tekevät jalkineet.

  

Morsiamen hiuskoristeet

 

Kampauksessa käytettävät korut ovat näyttävä lisä ja piste i:n päälle, morsiamen hääpukeutumisessa.  Hiuskoristuksena voi kaikkea pienestä hiuskammasta, siroon helmipantaan tai näyttävään tiaraan.  Kampauksessa voidaan myös käyttää aitojakin kukkia.


Hiuskoru tekee kampauksesta nimenomaan juhlallisen ja elegantin ja erottaa sen arkityylistä.

Hiuskorun valinnassa kannattaa miettiä, minkälaisen kampauksen kanssa haluttu koru sopii yhteen. Lisäksi materiaalin, hiuskorun metalliosien sävyyn ja korussa esiintyvien helmien ja korukivien yhteensopivuutta puvun kanssa voi testailla ja miettiä.

 

Huntu

Ennen vanhaan huntua käytettiin siveellisyyden symbolina ja siihen saivat pukeutua ainoastaan neitsytmorsiamet mutta nykyään huntu on asuste, siinä missä muutkin hääasusteet.

Huntuja löytyy monessa eri variaatiossa ja sen valintaan kannattaakin varata huolella aikaa. Tärkeintä on miettiä, sopiiko huntu yleisesti pukuun. Ota huomioon hunnun valinnassa ainakin materiaali ja pituus. Jos huntu esimerkiksi on pitsiä, kannattaa valita sellainen pitsikuvio, joka ei riitele puvun tai muiden asusteiden kanssa. Hunnun pituutta miettiessä, kiinnittää huomiota häämekon yksityiskohtiin; esimerkiksi eleganttia selkäyksityiskohtaa on harmi peittää liian pitkän hunnun alle. Siro birdcage-huntu, joka sijoittuu vain kasvojen ja pään ympärille, on hyvä valinta, jos häämekko muuten on runsas tai täynnä yksityiskohtia. Pidempi pitsihuntu taas voi tuoda lisää romantiikkaa yksinkertaiseen pukuun.

 

 

Vieraskirjoittajana toimi Stina Henriksson 22v, Herning Tanska:

Olen haaveillut vaatesuunnittelijan urasta pikkutytöstä lähtien ja lopulta muutin unelmani perään Tanskaan vuosi sitten. Opiskelen muotissuunnittelua Via Universityssä, Keski-Jyllannilla Herning -nimisessä pienessä kaupungissa, jolla on pitkät tekstiiliteollisuuden perinteet.

Vaatesuunnittelussa minua kiinnostavat erityisesti tekstiilit, materiaalit ja yksityiskohdat. Hääpukeutumisessa minua viehättää se, kuinka häissä halutaan satsata laatuun ja luoda asu, joka kuvastaa omaa unelmaa täydellisestä päivästä.

Sulhasten häämuotiin olen tutustunut työskennellessäni tanskalaiselle, miesten asusteisiin erikoistuneelle Trendhim-verkkokaupalle ja myöskin opinnoissani minua kiinnostaa, tutustua sekä naisten että miesten muotiin.

Kun aika antaa myöten, koulu- ja työprojektien välissä kirjoitan myös omaa blogia, maailmasta muotiopiskelijan silmin.

 

Tämän artikkelin kuvat Ninka Photography ja Trendhim.fi