Miten pukeutuu häihin sulhanen

Miten pukeutuu häihin sulhanen

Haastattelin Johanna Pohjanmiestä jonka juhlapukuliikkeestä Porvoosta löytyy myös hieno valikoima juhla-asuja miehille, www.valkoinenkreivitar.fi. Tässä muutamia vinkkejä miesten juhla-asuihin.

Perinteiset juhlapuvut kulkevat rinta rinnan rennon ja omalaatuisen tyylin kanssa. Suosittelen samaa käytäntöä morsiamille ja sulhasille, eli ensimmäiseksi sovittelemaan!
Kun tulet kokeilemaan mahdollista vuokra- tai ostopukua, keskustele tulevan rouvasi kanssa häiden teemasta, väreistä ja morsiuspuvusta. Juhlapaikalla tuntuu olevan iso merkitys sopivan puvun valinnassa, mutta tietenkin oma maku ratkaisee.



Frakki on perinteisin sulhasen asu. Se sopii erityisesti kartanohäihin. Se on väreiltään aina mustavalkoinen, mutta kukkavieheellä häiden teemaväriä saa mukaan. Kukkavieheen kanssa ei koskaan pidetä taskuliinaa.
Kun sulhasella on frakki, hänen koko seurueensa voi pukeutua samoin, morsiusparin vanhemmat mukaanlukien. Erotuksena muista miehistä voi sitten käyttää isompaa kukkaa, silinterihattua, hansikkaita ja keppiä. Jälkimmäisiä ei toki voi kirkossa käyttää, mutta etenkin autoon noustessa ja valokuvissa ne ovat upea lisä. Frakissa on myös syytä ottaa huomioon, että takkia ei saisi riisua lainkaan, mutta liivi on onneksi takaa täysin avoin. Joissain tapauksissa tumma puku on oikein hyvä vaihtoehto seurueelle.
Frakkia ei pidetä kiinni, mutta pieni kuminauha voi pitää takin liepeet yhdessä. Paidassa on irtonaiset helmiäisnapit.

 

Shaketti on toinen pidetty pitkähelmainen puku, jonka linjat ovat pehmeämmät kuin frakissa. Liivin ja solmukkeen eli plastronin värin saa muuttaa toiveen mukaan. Perinteisin väri on harmaa, jossa raidalliset housut, mutta shaketteja on saatavana mustina ja kiiltävinä tai hiekansävyisinäkin. Kengät voivat olla tavalliset puvun kengät tai jotain omaan tyyliin sopivampaa, sillä shaketin käytössä ei ole yhtä tiukkoja etikettisääntöjä kuin frakissa. Liivi on myös upean näköinen, kun takki on riisuttu.Usein sulhasella ja bestmaneilla on kaikilla shaketit, tällöin bestmaneilla saattaa olla astetta arkisemmat värit liiveissä ja solmukkeissa. Toinen tykätty vaihtoehto on pukea bestmanit tummiin pukuihin, joihin yhdistetään sama liivi ja solmuke tai kravatti. Perusajatuksena on, että jokin sitoo miesten tyylin yhteen. Kaasojen mekkojen väri voi olla yhdistävä tekijä solmukkeen värin valinnassa.Shakettiin voi lisätä harmaan silinterin ja kepin. Takissa on yksi nappi, jonka on syytä pysyä kiinni ainakin seremonian ja virallisten onnentoivotusten ajan. Plastroneita on erilaisia.Shaketti sopii niin kartanoon kuin pienempäänkin tilaisuuteen.

Kuvassa New Menin perinteinen shaketti.

 

 

 

 

Vaalea dumbo-plastron New Meniltä.
Usein kuvioidun liivin kanssa sopii yksivärinen solmuke.

  

Smokki ei perinteisesti ole sulhasen asu, mutta nykyään se kiinnostaa monia sulhasia. Linjakkaat leikkaukset ja slimmit housut ovat tulleet myös juhlapukuihin, joten nuorekas ilme onnistuu. Smokkia käytetään smokkiliivin tai smokkivyön kanssa ja siihen kuuluu rusetti. Perinteisin väri on toki musta mustilla tilpehööreillä, mutta smokkeja on erityisesti tilauksesta saatavana erilaisilla kankailla, kaksivärisenä tai valkoisenakin ja vyön ja mirrin värin voi toivoa. Kenkinä smokin kanssa pidetään lakeeria.
Seurue voi pukeutua myös smokkeihin tai vaihtoehtoisesti tummiin pukuihin, kunhan jonkinlainen yhtenäisyys säilyy. Se voi olla pelkästään solmioiden väri tai kukkaviehe.

Kuvassa smokki

 

Pari vinkkiä:

-Moni sulhanen tuntee ensin olonsa oudoksi puku päällään, mutta toisaalta se on hyväkin asia. Ei morsiankaan pue valkoista hääpukua joka päivä, joten se tekee puvusta erityisemmän tuntuisen. Jos äiti on ollut mukana sovituksessa, läheskään aina ei kyyneliltä vältytä, kun hän näkee poikansa upeassa puvussa. Saamme päivittäin todistaa sitä ihmeellistä tosiasiaa, että puku tekee miehen.

-Älä sorru hankkimaan liian pientä pukua edes lainaksi. Tämän hetken muoti on kovin kapeaa, mutta hyvin istuva puku ei vedä napin ollessa kiinni ja selässä on sen verran tilaa, että kädet liikkuvat. Suorat puvun housut ovat myös sitä, eivätkä kiristä pohkeesta ja ryttäänny nilkkaan. Tämä ei tarkoita sitä, että housujen täytyisi olla leveät purjeet.

Kirjoittaja: Johanna Pohjanmies 
Johanna Pohjanmies on porvoolaisen Valkoinen Kreivitär puikoissa. Hän tuntee miesten puvut jo vaatturiopinnoistaan asti.