Juhlat säiden armoilla ja talvihäiden tunnelmaa - Susanna,

Juhlat säiden armoilla ja talvihäiden tunnelmaa - Susanna,

Juhlat säiden armoilla ja talvihäiden tunnelmaa

Suurin osa häistä juhlitaan kesällä ja kiireisintä sesonkia on toukokuusta syyskuulle. Meidän omatkin häämme tulevat sijoittumaan tuolle aikajaksolle, sillä häitä juhlitaan elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Toive hyvästä säästä vaikuttaa varmasti kesän suosioon häiden ajankohtana. Onhan se ihanaa, jos ainoastaan juhlatila ei rajaa oleskelutilaa, vaan voidaan olla myös ulkona. Vaikka Suomessa emme voi olla ikinä varmoja, että sää on hyvä, vaikka häitä juhlittaisiin keskellä heinäkuuta. Yhtä lailla kesällä voi olla lämmintä kymmenenastetta ja vettä sataa vaakatasossa.

Jokaisissa juhlissa, joita olen ollut tähän mennessä järjestämässä, sää on aiheuttanut jonkunlaista stressiä. Ylioppilasjuhlissa vahtasin koko viikon säätiedotusta ja pelkäsin pahinta, mutta itse päivä olikin aurinkoinen ja kaunis. Valmistujaisjuhlissa taas toivon koko ajan parasta, mutta edellisenä päivänä jouduttiin ottamaan varasuunnitelmat käyttöön ja puutarhajuhlia vietettiin isossa teltassa lämpölamppujen alla. Kihlajaisjuhlat järjestettiin talvella, jonka vuoksi uskoin, että stressiä säästä ei ole. Kuitenkin kevät uhkasi tulla liian aikaisin ja viedä kaiken lumen mennessään.

Aikaisemmista kokemuksista olen siis oppinut, että pitää tehdä aina varasuunnitelma, jos juhlia on tarkoitus jotenkin viettää ulkona. Samoin ulkokuville kannattaa olla varasuunnitelma. Toisaalta juhlahumussa sää on aina unohtunut olisi se ollut kuinka huono tahansa. Suomen kesää olemme jo tottuneet pitämään epävakaana, mutta talveenkaan ei voi aina luottaa. Vaikka miten yrittäisi valita tilastojen mukaan talven lumisimman päivän, voi säässä tapahtua mitä vain. Säästä ei pidä ottaa liikaa stressiä oli häät sitten kesällä tai talvella, koska siihen ei valitettavasti itse pysty vaikuttamaan.

Viimeksi pohdin luontoteeman näkymistä häissämme ja siinä isossa osassa ovat luonnonkukat ja kasvit, joita luonnollisesti löytyy vielä elokuussa. Talvihäissä luonnonkukista jouduttaisiin luopumaan, mutta talvihäissä on valtavasti omanlaistaan tunnelmaa.

Lähestyvän joulun myötä, päätin hieman fiilistellä talvihäiden parhaimpia puolia. Me olemme sulhaseni kanssa aina olleet kyllä kesähäiden kannalla, mutta meille teemaksi olisi kyllä sopinut myös talvihäät. Tapasimme nimittäin sulhaseni kanssa ensimmäisen kerran lumisessa Lapissa, ja Lappi on meille molemmille erittäin tärkeä paikka. Kihlauduimme myös talvisessa tunturissa, joten talvi on merkityksellinen elementti meille.

Talvihäiden paras puoli on ehdottomasti tunnelmallisuus. Kynttilät, valoköynnökset, tähtisadetikut ja lyhdyt, kaikki pääsevät oikeuksiinsa talven hämärässä. Yksi syy, miksi me päädyimme pitämään kesähäät elokuussa, olikin meille se, että halusimme illan alkavan edes hieman jo hämärtyä. Talvella koristeluun ei välttämättä paljon muuta tarvitse erilaisten valojen ja kynttilöiden lisäksi. Eriytyisesti lumiseen aikaan ei juhlatilojen pihat vaadi muuta kuin muutamia lyhtyjä tunnelmaa tuomaan. Luminen pakkaspäivä ja ulkotulista muodostettu kuja johdattamassa juhlatilan ovelle, tuo juhlallisen tunnelman jo heti juhlapaikalle saavuttaessa.

Talvella ei luonnonkukkia metsästä ja niityiltä löydä, mutta kuusen- tai männynoksat, sekä erilaiset kävyt sopivat tuomaan luontoteemaa talven keskelle koristeluissa. Kattaukseen sopivat hyvin myös tummemmat sävyt ja metallivärit. Talvi antaa mielestäni niin paljon ihania värivaihtoehtoja. Talven sininen, tummanvihreä, tummanpunainen, violetti, kultainen tai hopea. Toki muinakin vuoden aikoina voidaan käyttää näitä värejä, mutta ne istuvat erinomaisesti talvikattaukseen. Talvella koristevalot ja kynttilät pääsevät kattauksessa paremmin oikeuksiin hämärtyvässä illassa. Ulkotulet ja tähtisadetikut sopivat myös ohjelmaan ihanasti. Mikäli saapuminen juhlapaikalle on illan alkaessa hämärtyä, voisi hääparille muodostaa tähtisadetikkukujan saapumista varten.

Talvihäihin myös saa ehkä helpommin loisteliasta henkeä ja esimerkiksi iltapukujuhlat tuntuvat luontevammilta talvella. Juhlavaa asua korostaa ulkona käytettävät pitkät villakangastakit tai turkit.

On upeaa, että meidän neljä vuodenaikaamme näkyvät erilaisissa juhlissa. Mielestäni vuodenaikoja kannattaa hyödyntää myös kuvauksissa. Jos häät ovat kesällä, tuo mukavaa kontrastia, jos kihlakuvat tai save-the-date kuvat otetaan eri vuodenaikana.

Fiilistelkää tulevaa talvea ja ihanaa joulun odotusta!

Susanna,

Kesän 2021 morsian. Juhlasuunnittelua rakastava, yksityiskohtiin ja visuaalisuuteen panostava.