Omannäköiset häät - Susanna, Me mennään maalla naimisiin

Omannäköiset häät - Susanna, Me mennään maalla naimisiin

Omannäköiset häät


Paljon puhutaan siitä, kuinka häistä pitää tehdä juuri hääparin näköiset. Persoonalliset häät, joissa näkyy hääparin maku, mieltymykset ja persoonat. Kehotetaan rikkomaan perinteitä ja lisäämään yksilöllisyyttä. Häissä saa nykyään näkyä hääparin harrastukset, tapaamispaikka ja muut omat mieltymykset.


Kannatan ehdottomasti omannäköisiä häitä, ja perinteitä voi rikkoa, jos ne eivät tunnu omalta. Toisaalta olen sitä mieltä, että omannäköisten häiden järjestämisestä voi tulla jopa paineita. Voi tuntua, että kaikilla muilla on uniikkeja ideoita ja itse haluaa melko perinteiset häät. Onko väärin, jos haluaa isän saattamaan alttarille ja hääkimpun heiton ohjelma numeroksi? Onko kaikki hääleikit idealtaan vanhentuneita, vai voisiko niitä muokata omanlaisiksi? Ihmisillä on erittäin paljon mielipiteitä häistä: mitä niissä saa olla ja mitä ei.


Häät ovat kuitenkin kulttuurillinen asia, vaikka nykyään voimmekin hakea vaikutteita joka puolelta maailmaa. Olemme olleet vieraina häissä, nähneet kuvia ja videoita, ja kuulleet kokemuksia häistä lähipiiriltä. Lisäksi somesta ja elokuvista näemme erilaisia tapoja juhlia häitä. Näiden perusteella meillä on mielikuva siitä, mitä häät ovat. Kulttuuriin kuuluu, että yhdistämme tietyt asiat kuuluvuksi häihin. Tyypillisimpiä häihin liittyviä piirteitä ovat esimerkiksi vihkitilaisuuden runko, valkoinen mekko ja vihkisormukset. Jos kaikki tyypilliset häihin liittyvät piirteet jätetään pois, voi olla vaikea tunnistaa niitä häiksi. Siitä huolimatta perinteitä saa rikkoa, mutta jos taas hääpari tykkää perinteistä, ne pitää ehdottomasti sisällyttää häihin.


Perinteiden ja omannäköisten ideoiden yhdistäminen on omasta mielestäni parasta. Kuitenkin me kaikki häitään tällä hetkellä suunnittelevat, luemme samoja häälehtiä ja blogeja, katsomme samoja tv-ohjelmia, ja seuraamme samoja some-tilejä ja Pinterest-hakuja. Tämän takia täysin uniikkia ideaa on vaikeaa keksiä. Se on jopa turhauttavaa, kun luuli keksineensä upean omannäköisen idea, mutta joku muukin on saanut ihan saman idean. Tulee tunne, että meidän häämme eivät olekaan uniikit.


Tästäkin tulee taas omalla tavallaan paineita, onko yksilölliseksi luulemani ideani vain tämänhetkinen kuumin muotijuttu häissä. Erityisesti muodin mukaiset ideat näkyvät koristeluissa, ohjelmassa, kutsuissa ja häämekoissa. Häätrendit tulevat ja menevät kuten muukin muoti. Välillä tuntuu, että pitäisi kuitenkin olla erilainen kuin tämänhetkinen muoti. Onko väärin mennä muodin mukana, jos tyyli tuntuu omalta?


Omannäköiset häät voivat siis aiheuttaa monenlaisia kummallisia paineita häitään suunnitteleville, myös minulle. Minulle omannäköiset häät tarkoittavat sitä, että valitsemme perinteet, joista pidämme ja muutamme niitä, joista emme pidä. Tämä periaate toimii myös uusiin ideoihin, jotka ovatkin tällä hetkellä supertrendikkäitä.


Kannattaa muistaa, että vaikka häiden yksittäiset yksityiskohdat eivät ole uniikkeja, häät ovat kokonaisuus. Kokonaisuuteen kuuluu koristeluiden, pukujen, musiikin, valokuvauksen, ohjelman ja kaiken muun lisäksi erityisesti hääpari, vieraat ja tunnelma. Monesta yksityiskohdasta muodostuu uniikki kokonaisuus. Täysin samanlaisia häitä ei voi olla. Sen vuoksi on ihana asia, että nykyään voi hakea inspiraatiota niin monipuolisesti. Kaikkia ideoita ei ole pakko keksiä itse, eikä se haittaa, että joku toinenkin on käyttänyt samaa ideaa. Ideointihan ei ole ikinä ollut näin helppoa, kuin nykyisellä some ja Pinterest aikakaudella.

Susanna,
Me mennään maalla naimisiin
Kesän 2021 morsian. Juhlasuunnittelua rakastava, yksityiskohtiin ja visuaalisuuteen panostava. Maalaisromanttisten ja rentojen latohäiden suunnittelua pääsee seuraamaan hääblogin puolella lisää: https://www.maallanaimisiin.com/